Geofictie Wiki
Advertisement

Het Markiezaat der Kanaaleilanden (Engels: The Marquessate of the Channel Islands, Frans: Le Marquisat des Îles de la Manche) is een groep eilanden in het Kanaal, gelegen tussen de Kanaaleilanden Jersey, Guernsey en de Bretonse kust. Tot 1999 waren ze autonoom bezit van de Britse Kroon, in dat jaar gingen ze een personele unie aan met de Kanaaleilanden. In 2005 werd deze verbroken en verkreeg het land zijn onafhankelijkheid tegenover de Kroon. De macht ligt heden ten dage bij de Markies van Hearst. De hoofdstad is Port Meryton.

De nationale vlag, sinds 2005 terug in gebruik bevat het wapen van de hoofdstad.

Geschiedenis[]

Zie Geschiedenis van de Kanaaleilanden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tot 1999 waren de Kanaaleilanden Brits Kroonbezit, en hadden een bijna-volledige autonomie tegenover het Britse vasteland. In dat jaar gingen ze een personele unie aan met de Kanaaleilanden. In 2005 werd de personele unie verbroken; de Kanaaleilanden werden terug Brits Kroonbezit, het Markiezaat op 28 april, na diplomatiek geschipper dat vele jaren geduurd heeft, onafhankelijk. 

Algemene informatie[]

Ligging[]

Het land bestaat uit een groep heuvelachtige eilanden, die zich tussen het Kanaaleiland Jersey en de Frans-Bretonse kust bevinden. Door zijn ligging op het continentaal plat in de baai van Saint-Malo is het reliëf licht hellend, het hoogste punt is Causton Ridge, met 204m. De eilanden meten globaal gezien 45 km van oost naar west en 25 km van noord naar zuid.

Steden[]

De grootste stad, Port Meryton is tevens de hoofdstad (20.170 inwoners). Andere grote steden zijn de havenstad Wellingdon (19.828 inwoners) en Newcastle (19.005 inwoners).

Port Meryton 20.179 Port Hardcastle 12.494
Wellingdon 19.838 St. Helena 9.019
Newcastle 19.774 St. Saviour's 8.491
Hearst 17.144 Waterford 5.312
Huntington 16.439 West End 3.986
Aylesbury 15.737 Niet in deze steden 7.551
Causton 15.029                  Totaal 170.993

Politiek[]

Zie Politiek op de Kanaaleilanden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kaart van de Kanaaleilanden

De Kanaaleilanden zijn een parlementaire constitutionele monarchie. Het land heeft een vrij grote politieke stabiliteit, dat wordt gewaarborgd door het evenwicht tussen de liberale fracties en de socialistische fracties. Het land wordt bestuurd op 3 politieke niveaus: gemeentelijk, provinciaal en nationaal.

Economie[]

Zie Economie op de Kanaaleilanden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds 2004 is de economie van de Kanaaleilanden er enorm op vooruitgegaan. Door de ontginning van olie en gas in haar territoriale wateren, de verwerking van die producten en de uitvoer ervan, heeft het land zich een plaats op de wereldmarkt van petrochemische en andere oliegerelateerde producten kunnen veroorloven. Ook andere branches zoals de agrarische sector (landbouw en visserij), de voedingssector, de dienstensector en de op- en overslag van massa- en stukgoed hebben bijgedragen tot de economische voorspoed.

Cultuur[]

Zie Cultuur op de Kanaaleilanden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie Gastronomie op de Kanaaleilanden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zie Religie op de Kanaaleilanden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Hoewel de Kanaaleilanden slechts een kleine eilandenketen zijn, is de culturele waarde van het land enorm groot. Gastronomie, literatuur en sport zijn de grote troeven.

Verkeer en vervoer[]

Zie Verkeer en vervoer op de Kanaaleilanden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds de laatste jaren zijn er grote investeringen in infrastructuur gedaan. Het wegennet werd en wordt nog steeds heraangelegd. Het land telt twee luchthavens: Wellingdon International Airport en Newcastle Airport. Het spoorwegennet is ook redelijk goed uitgebouwd; zo goed als alle steden hebben een treinstation. 

Andere gegevens[]

 • Officiële landstaal: Engels, Frans (minderheid)
 • Hoofdstad: Port Meryton
 • Regeringsvorm: Constitutionele parlementaire monarchie
 • Staatsvorm: Gedecentraliseerde eenheidsstaat
 • Staatshoofd: T.M.H. Lord Edward II of Hearst, The Marquess of Hearst and Haseley
 • Regeringsleider: Staatsminister Sophie Paget (Liberal), sinds april 2015
 • Religie: 
  • Protestants (85%)
  • Katholiek (8%)
  • Overige of niet-religieus (7%)
 • Oppervlakte: 442,34 km²
 • Inwoners: 170.993 (01-01-2019)

Overige[]

 • Munteenheid: Euro (EUR)
 • Tijdzone: UTC+0
 • Volkslied: Rule, Britannia!
 • Nationale feestdag: 14 mei (Festival of the Federation)
Lidstaten van de Aardse Geofictieve Liga (sinds 4 maart 2018)
Vlagchimor.png ChimorVlagilederomanhe.png Île de RomanheVlaginsulantis.png InsulantisVlag issel.png IsselVlag Kanaaleilanden 1825-1999 en 2005-.png KanaaleilandenVlagkarstonia.png Karstonia
Vlagkronenburg.png KronenburgVlagpalana.png PalanaVlagpannonie.png PannoniëVlagseppie.png SeppiëVlag van Voskië.png Voskië
Advertisement