Geofictie Wiki
 
(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 15: Regel 15:
 
*'''6''': In Voskië heeft het parlement de tweede regering van premier Luçia Apavia goedgekeurd. Hasan Aliçka is de nieuwe minister van buitenlandse zaken.
 
*'''6''': In Voskië heeft het parlement de tweede regering van premier Luçia Apavia goedgekeurd. Hasan Aliçka is de nieuwe minister van buitenlandse zaken.
 
*'''7''': Ophef in de op één na grootste Palaanse stad Besnej. Op de buitenmuur van een middelbare school is in het Russisch met krijt geschreven: kommunizm nje (communisme nee). De directie van de school zoekt op dit moment uit wie dit heeft geschreven en waarom. Besnej staat bekend als altijd opstandig tegenover het bewind in Jolka maar dit is de eerste keer dat er zo duidelijk in het openbaar wordt geprotesteerd. De school is gesloten tot nader bericht.
 
*'''7''': Ophef in de op één na grootste Palaanse stad Besnej. Op de buitenmuur van een middelbare school is in het Russisch met krijt geschreven: kommunizm nje (communisme nee). De directie van de school zoekt op dit moment uit wie dit heeft geschreven en waarom. Besnej staat bekend als altijd opstandig tegenover het bewind in Jolka maar dit is de eerste keer dat er zo duidelijk in het openbaar wordt geprotesteerd. De school is gesloten tot nader bericht.
  +
*'''10''': De dader van de leus op de buitenmuur van een middelbare school in de Palaanse stad Besnej is gevonden via de beveiliging camera op het schoolplein. Zijn naam is niet bekend gemaakt maar hij was een leraar op diezelfde school. Hij werd in een verwarde en dronken toestand aangetroffen in een café in het centrum van Besnej. Hij is op staande voet ontslagen en meegenomen voor verhoor.
  +
*'''25''': Palana sluit haar consulaat in Oekraïne.
   
 
===maart===
 
===maart===
  +
*'''1''': De 53ste AGL-Conferentie werd op 1 maart 2014 gehouden in de [[Mii-Eilanden|Miisaanse]] hoofdstad Turangi. Tijdens deze Conferentie werd de voormalige [[Issel]]se minister van buitenlandse zaken [[Dawyd Kone]] aangewezen als opvolger voor de op 1 juli aftredende secretaris generaal van de AEGU, mevrouw [[Kiela A. Taherw]], die de functie drie termijnen uitoefende. De [[Île de Romanhe|Iljaromaanse]] minister van binnenlandse zaken en voormalige minister van buitenlandse zaken [[Hélène Sarche-Kezt]] werd gekozen tot nieuwe directrice van het milieuinstituut MIE; zij volgt op 1 mei de [[Insulantis]]che [[Thea Eldorat]] op.
  +
*'''3''': De Palaanse minister van buitenlandse zaken Vadi Bilibinovitsj Kimni noemt de toewijzing van de Krim in 1954 aan de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne een jammerlijke, tragische en noodlottige vergissing die na 60 jaar tot uitbarsting komt.
  +
*'''9''': Natasja Brokadovska, de weduwe van de voormalige Palaanse leider Petja Grinarovitsj Brokadovski (1921-1994), is op 90-jarige leeftijd overleden in haar geboorteplaats Os.
  +
*'''21''': De volksrepubliek Palana erkent de aansluiting van de Krim bij de Russische Federatie. Verder komt er weinig tot geen reactie uit Jolka over de Krim kwestie aangezien het land zelf een grote minderheid aan etnische Russen (33%) heeft en de rust in het land wil bewaren.

Huidige versie van 12 apr 2014 om 17:29

Kijk hier voor het nieuws van 2013 (vierde kwartaal).

Kijk hier voor het nieuws van 2014 (tweede kwartaal).

januari[]

 • De Karstoniaanse kroonprins Christian zal begin april in het huwelijk treden met zijn vriend Erik Nylund.
 • 8: In aanwezigheid van o.a. de Kronenburgse koning en koningin is in de Voskische stad Màjmal de Culturele Hoofdstad 2014 van start gegaan.
 • 15: In de Kronenburgse hoofdstad Alexanderstad is de agressie jegens parkeerwachters toegenomen na de invoering van een strenger parkeerbeleid.
 • 18: De verloving van de Kronenburgse prins Willem Lodewijk en de Karstoniaanse prinses Lovisa is volgens het blad It Kronenbörgsk Nysblad verbroken doordat de prins niet kon omgaan met de homoseksualiteit van de Karstoniaanse kroonprins Christian, de oudere broer van Lovisa.
 • 30: De Roemantsj-Voskische schrijver Chaspar Nadig roept op tot standaardisering van het Voskisch-Roemantsje dialect.

februari[]

 • 1: Vanmorgen om 10:00 uur (lokale tijd), op het Eénheidsplein in Jolka, is de 67ste verjaardag herdacht van de stichting van de Volksrepubliek Palana met een grootse militaire parade en feestelijke optochten.
 • 2: De Palaanse atleten zijn vertrokken naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Schaatsen, bobsleeën en ijshockey is de specialiteit van het land, maar ook het opkomende langlaufen en rodelen behoren tot de kans op medailles.
 • 3: In de Voskische presidentsverkiezingen is oud-premier Başkim Arhali gekozen tot nieuwe president van Voskië. Hij volgt op 19 februari Ādrea Zaşpuzic-Ēzvavs op.
 • 6: In Voskië heeft het parlement de tweede regering van premier Luçia Apavia goedgekeurd. Hasan Aliçka is de nieuwe minister van buitenlandse zaken.
 • 7: Ophef in de op één na grootste Palaanse stad Besnej. Op de buitenmuur van een middelbare school is in het Russisch met krijt geschreven: kommunizm nje (communisme nee). De directie van de school zoekt op dit moment uit wie dit heeft geschreven en waarom. Besnej staat bekend als altijd opstandig tegenover het bewind in Jolka maar dit is de eerste keer dat er zo duidelijk in het openbaar wordt geprotesteerd. De school is gesloten tot nader bericht.
 • 10: De dader van de leus op de buitenmuur van een middelbare school in de Palaanse stad Besnej is gevonden via de beveiliging camera op het schoolplein. Zijn naam is niet bekend gemaakt maar hij was een leraar op diezelfde school. Hij werd in een verwarde en dronken toestand aangetroffen in een café in het centrum van Besnej. Hij is op staande voet ontslagen en meegenomen voor verhoor.
 • 25: Palana sluit haar consulaat in Oekraïne.

maart[]

 • 1: De 53ste AGL-Conferentie werd op 1 maart 2014 gehouden in de Miisaanse hoofdstad Turangi. Tijdens deze Conferentie werd de voormalige Isselse minister van buitenlandse zaken Dawyd Kone aangewezen als opvolger voor de op 1 juli aftredende secretaris generaal van de AEGU, mevrouw Kiela A. Taherw, die de functie drie termijnen uitoefende. De Iljaromaanse minister van binnenlandse zaken en voormalige minister van buitenlandse zaken Hélène Sarche-Kezt werd gekozen tot nieuwe directrice van het milieuinstituut MIE; zij volgt op 1 mei de Insulantische Thea Eldorat op.
 • 3: De Palaanse minister van buitenlandse zaken Vadi Bilibinovitsj Kimni noemt de toewijzing van de Krim in 1954 aan de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne een jammerlijke, tragische en noodlottige vergissing die na 60 jaar tot uitbarsting komt.
 • 9: Natasja Brokadovska, de weduwe van de voormalige Palaanse leider Petja Grinarovitsj Brokadovski (1921-1994), is op 90-jarige leeftijd overleden in haar geboorteplaats Os.
 • 21: De volksrepubliek Palana erkent de aansluiting van de Krim bij de Russische Federatie. Verder komt er weinig tot geen reactie uit Jolka over de Krim kwestie aangezien het land zelf een grote minderheid aan etnische Russen (33%) heeft en de rust in het land wil bewaren.