Geofictie Wiki
Advertisement

Tousillon (Tousillonnais: Tousillou; Engels: Tosilly*) is een eiland in het westen van Frankrijk. De inwoners van het eiland worden Tousillonnais genoemd (Tsl. Tousillounans; Eng. Tosillians), de inwoners van de stad Tousillon (de hoofdstad van het eiland) noemt men in de volksmond li Citouians (de stedelingen), de eilandbewoners zijn dan weer lis Isleians. Het eiland is officieel tweetalig Frans-Tousiljoens.

*De Engelsen maken vaak grapjes over deze naam, ze interpreteren hem als too silly (te stom).

Geschiedenis

Het eiland werd reeds 3500 jaar geleden bewoond, hiervan zijn sporen gevonden in het dorpje Moulla. Tousillon (het eiland) werd voor het eerst vermeld bij de Romeinen. Na de verovering van Gallië door C. Iulius Caesar, werd ook het eiland onderworpen aan de Romeinen. Er woonden Galliërs en de Romeinen bouwden een klein castellum op het eiland, Castellum Tosillicum, genoemd naar de tribuun Gaius Maricus Tosillo.

Voor de volledige geschiedenis, klik hier.

Geografische kenmerken[]

Taal en cultuur[]

Van oudsher wordt er op het eiland een eigenaardig Frans dialect gesproken, li Tousillounna, dat ook veel invloed heeft gekend van het Engels. Zo heeft men in Tousillon een eigen woord voor "goeiendag", naast boun journ, namelijk goudéit, wat overduidelijk afkomstig is van het Engelse good day.

Minstens 40% van de vakken dient in het Tousillounna gegeven te worden. Ook de taal zelf wordt onderwezen op alle Tousiljoense scholen. Ook bestaan er mogelijkheden voor buitenlanders om de taal te leren. De bekende prof. Gérard Nou schreef het meest verkochte boekje om de taal te leren:Lou pârbe leibrou pour âprendèr li dialèts dal islei de Tousillou, of kortweg Lou pârbe leibrou (lett. Het kleine boekje of Le petit livre).

Li Citouians e lis Isleians[]

DEZE PAGINA IS ONDER CONSTRUCTIE

Advertisement