Geofictie Wiki
Advertisement

Met valuta wordt het officiële betaalmiddel van een zeker land bedoeld. De waarde van deze munteenheid is relatief en wordt meestal uitgedrukt in andere valuta (100 valuta X is 70 valuta Y). Op deze wikipedia wordt de waarde van munteenheden meestal uitgedrukt in euro.

Issel[]

In Issel word betaald met de Isselse Gulden (Islar Goldar), die een waarde vertegenwoordigd van € 0,61 (maart 2012). De Isselse Gulden (IG) is opgedeeld in honderd senta. De muntwet gaat van een driedeling uit. De volgende munten kunnen worden geslagen:

1, 3 en 5 cent
10, 30 en 50 cent
1, 3 en 5 gulden
10, 30 en 50 gulden
100, 300 en 500 gulden

In de praktijk worden er geen munten van 1 en 3 cent meer geslagen. De waarden van 10 gulden en hoger worden in briefgeld uitgekeerd, al bestaan er ook muntversies van die alleen symbolisch worden gebruikt en bij gelegenheden worden geslagen.

Opvallend aan het muntgeld is dat de stukken van 30 cent en 3 gulden vierkant zijn, met afgeronde hoeken. Het gekozen materiaal is traditioneel als volgt:

Tot en met 5 cent: koper
Tot en met 50 cent: brons
Tot en met 5 gulden: zilver
Daarboven: goud

Tegenwoordig zijn de munten uit legeringen van goedkopere metalen vervaardigd, maar in de kleurstelling is de traditie nog zichtbaar.

Advertisement