Geofictie Wiki
Advertisement

Het Wyntarjúl of kortweg júl (Oudissels: jiul) is in Issel het belangrijkste feest van het jaar. Het feest duurt 12 dagen: het begint op 24 december, kerstavond, en eindigt op 6 januari, Driekoningen. Hoewel dit beide christelijke feestdagen zijn, gaat het Wyntarjúl terug op een oude heidense traditie. Licht, warmte en eten vormen de belangrijkste ingrediënten van het feest, dat echter ook vanouds een bedelfeest is.

Geschiedenis[]

Een brandend wiel symboliseert de zon

Het Wyntarjúl staat direct in verband met de Germaanse midwinterfeesten. Licht speelt een belangrijke rol: straten worden feestelijk verlicht en tijdens de jaarwisseling worden vreugdevuren ontstoken. Ook zoetigheden en gedroogde vruchten zijn belangrijk, zij herinneren aan het voorjaar dat nog op zich laat wachten, maar met het nieuwe jaar zeker komen zal.

Verloop van het feest[]

Het Wyntarjúl begint met de traditionele nachtmis in de kerken. De ontkerkelijking heeft deze nachtmis minder vanzelfsprekend gemaakt. Seculiere organisaties organiseren in de stedelijke centra vaak alternatieve openingsrituelen zoals een concert en een vuurwerk. Hoewel het feest 12 dagen duurt, zijn er niet op iedere dag festiviteiten. Wel zijn er gedurende de hele periode kerstmarkten en zijn de straten prachtig verlicht. De gewone groet in deze dagen is goad júl, verder worden natuurlijk de obligate gelukwensen voor het nieuwe jaar gebracht. De jaarwisseling is de volgende grote feestelijkheid. Ondanks de koude temperaturen in deze tijd van het jaar is oud en nieuw in Issel een buitenfeest. Op de pleinen staan vuurkorven om de mensen warm te houden. Ook worden stromannen, die het voorbije jaar symboliseren, in brand gestoken. Natuurlijk is er om 12 uur een groot vuurwerk. Na de jaarwisseling is Driekoningen de laatste belangrijke viering. Dit bedelfeest wordt vooral door kinderen gevierd. Zij gaan verkleed langs de deuren en zingen liedjes, waarna ze met snoep beloond worden.

Commercie[]

Vanouds is het Wyntarjúl een bedelfeest, waarbij vooral de zwakkeren in de samenleving profiteerden van de plotselinge gulheid. In het moderne Issel zijn het vooral bedrijven die van de gulheid proberen te profiteren door het Wyntarjúl commercieel uit te melken. Veel bedrijven zetten zich in voor het goede doel, om zo reclame te maken voor zichzelf. Ook worden er speciale winterproducten op de markt gebracht. De meeste brouwers maken wel een júlbier. Ook internationale bedrijven spelen op deze Isselse tegenhanger van het kerstfeest in.

Advertisement